videoinstallationen
Ananda - Happiness - Lycka

BildMuséet Umeå & Wetterling Gallery Stockholm, maj 2002

2001 fick jag Helge Ax:son Johnsons stiftelses stipendium
för att åka till Indien och gå dr Kataria's School of
Laughter Yoga
, i Mumbai, vilket jag gjorde i november 2001.

Det är mina upptäckter där och i resten av Indien och från den
indiska befolkningen i Singapore , som visas som en video-installation på min avgångsutställning från Konsthögskolan, Umeå university.

BildMuséet, Umeå var installationen placerad i en 77 m² stor utställningssal, där jag kunde utnyttja även luktsinnet och hörseln, så tillvida att där bränts rökelse och att ljudet kunde få den plats som krävs. Liksom att där fanns sittplatser för att kunna sjunka in i installationens meditativa stämning. På Wetterling Gallery var utrymmet begränsat till en monitor med hörlurar.

 

På en "backprojection"-skärm hängande från taket mitt i
rummet visas en videoprojektion med bilder från Ganges som huvudtema. Som dubbelprojektioner visas dels människor från olika skrattklubbar i Mumbai. Dr Madan Kataria berättar om filosofi, teknik och skratt-yogans alla fördelar, samtidigt som skratten demonstreras dels på
"back-projection"-skärmen och som ca 2,5 m breda
projektioner på två motstående väggar, 'vinkelrätt' mot skärmen.

 

Som dubbelprojektion visa senare även från Diwali-
firandet på ett ashram i Maharashtra, Indien. Diwali firas av alla indier, oberoende av religion och det är en ljushögtid för lycko-gudinnan Lakshmi. En man, som är hinduistisk präst berättar om att han årligen går på eld för att finna
lycka, vilket är en oerhört gammal indisk tradition. Emellanåt återkommer bilder från skrattklubbar i Indien och dr Kataria berättar om de medicinska vinningarna med hjälp av skratt.

Ananda - Happiness - Lycka
Östersund, 2004
Foton av Marielle Nylander och stillbilder ur
videoinstallationen.
Klicka för Ananda.mov
(stöds tyvärr inte till fullo av Internet Explorer)
© MalinMatilda Allberg 2002